Gebouwenverzekering: Zijn bouwmaterialen meeverzekerd?

Man die werkt met bouwmaterialen voor een gebouwenverzekering, CAR verzekering of inventaris/goederenverzekering.
Wat is de omvang van een gebouwenverzekering? Na de uitspraak van een rechter werd een pluimveehouder onlangs teleurgesteld in de dekking. Hij verwachtte dekking voor iets waarvoor geen dekking bestond. Waar moet je onder andere op letten bij een gebouwenverzekering?

Deel dit bericht

Het lijkt in eerste instantie heel duidelijk wat je op een gebouwenverzekering verzekert. “Het gebouw”. Als ik je dan vraag: noem alles wat tot “het gebouw” behoort op, wat zou je me dan vertellen?

De stenen? De dakpannen of bitumen? Misschien de vaste vloeren en de ingebouwde pantry of keuken? De toiletten en het bijbehorende leidingwerk? Hoe zit het met de zonnepanelen? Of in het onderstaande voorbeeld, met losse bouwmaterialen?

Voorbeeld: Bouwmaterialen onderdeel van het gebouw?

Een pluimveehouder was verzekerd voor zijn gebouw(en) en verwachtte dat zijn huisvestingssysteem voor zijn leghennen meeverzekerd waren. In zijn polisvoorwaarden was als onderdeel van de gebouwenverzekering de “functionele inrichting” ook meeverzekerd. Er was bovendien een bedrag voor opgenomen op zijn verzekeringspolis voor deze huisvestingssystemen.

Zijn huisvestingssystemen waren echter aan vervanging toe. Twee van de drie huisvestingssystemen waren al vervangen door betere (en duurdere) systemen. Deze systemen zaten vast in/aan het gebouw gemonteerd. Het derde systeem moest nog worden geplaatst. De onderdelen hiervan waren wel al aanwezig in en om één van de gebouwen.

De losse onderdelen worden uiteindelijk, na de bouw hiervan, een huisvestingssysteem. Een dergelijk systeem is noodzakelijk voor de uitoefening van het beroep van de pluimveehouder.

Functionele inrichting

Aan het begrip “functionele inrichting” zaten een aantal voorwaarden. De belangrijkste hier waren het feit dat deze inrichting bedoeld was ter uitoefening van het agrarische bedrijf én dat deze naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven.

Het liep hier al stuk op de eerste voorwaarde om als functionele inrichting aangemerkt te worden. Op het moment van de brand die zich heeft voorgedaan, was het nog niet gemonteerde huisvestingsysteem niet veel meer dan een aantal losse bouwmaterialen. Deze werden nog niet gebruikt voor de uitoefening van het bedrijf.

Losse bouwmaterialen op een gebouwenverzekering niet altijd gedekt

De rechter heeft geoordeeld over de vraag of de vergoeding onterecht werd afgewezen op basis van de tekst van de voorwaarden van de gebouwenverzekering. De verzekeraar heeft in het bovenstaande voorbeeld namelijk geen uitkering gedaan voor de schade die is geleden aan de losse bouwmaterialen die bedoeld waren voor de bouw van het huisvestingsysteem. De verzekeraar heeft in de rechtszaak1 van het bovengenoemde voorbeeld gelijk gekregen van de rechter.

Het hangt dus volledig af van de voorwaarden van de verzekeraar of de bouwmaterialen mogelijk voor vergoeding in aanmerking komen. Bij deze verzekeraar was dat niet het geval.

Er zijn uiteraard wel mogelijkheden om dergelijke (eigen) bouwmaterialen te verzekeren. Hier zijn aparte verzekeringen voor. Met een (tijdelijke) CAR (Construction All Risk) verzekering of een montageverzekering kun je dit risico afdekken.

1 Rechtbank Gelderland, 28 juni 2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:3975

Volg ons op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws zoals dit

Meer nieuws

Jouw Hypotheekadviseur en Verzekeringsadviseur

Voor al je financiële vragen

Afspraak maken hypotheek en verzekeringen

Schrijf een Review

We willen je de mogelijkheid geven om je ervaring te delen op een derde onafhankelijke website.

Maak vrijblijvend een afspraak

Maak een (bel)afspraak om je wensen te bespreken, zodat we je kunnen vertellen wat we voor je kunnen betekenen. We gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen.

Contact